Programma Zuid-Hollands Groen Jaarverslag 2017

Groen in uitvoering

 Reizende expositie brengt groen IJsselmonde dichterbij

Inwoners van IJsselmonde hebben er de laatste jaren een aantal interessante natuur- en recreatiegebieden bij gekregen. Met een reizende expositie gaat de provincie Zuid-Holland extra aandacht vragen voor die gebieden. Gedeputeerde Han Weber nam op 8 november 2017 alvast een kijkje bij de expositie in het provinciehuis van Zuid-Holland: “Door de aanleg van recreatiegebieden wilden we IJsselmonde nog aantrekkelijker maken als woongebied. Deze expositie laat zien dat er aan veel bezoekers gedacht is, van actievelingen tot rustzoekers en van jong tot oud”.

Reizende foto-expositie
De reizende expositie ‘Verandering als tweede natuur’ bestaat uit drie panelen met foto’s die gemaakt zijn door fotograaf Stephan Tellier. Hij bezocht de nieuwe natuur- en recreatiegebieden op het eiland IJsselmonde en zag jonge bossen, waterbergingsgebieden, en vooral veel enthousiaste gebruikers: wandelaars, fietsers, hondenbezitters en vele anderen. Met de reizende expositie wil de provincie inwoners van IJsselmonde enthousiast maken om ook een bezoek aan een van de gebieden te brengen. Binnenkort gaat de expositie op tournee langs (onder meer) de gemeentehuizen van Hendrik-Ido-Ambacht, Barendrecht, Ridderkerk, Albrandswaard en Zwijndrecht. Bezoekers die bijvoorbeeld hun paspoort komen ophalen kunnen zo tijdens het wachten genieten van het mooie groen in hun woonomgeving.


Gedeputeerde Han Weber bekijkt met fotograaf Stephan Tellier de expositie.

Landinrichting IJsselmonde
 IJsselmonde is een gewilde plek om te wonen, maar ook een druk gebruikt gebied voor onder meer landbouw en andere bedrijvigheid. Al deze functies vragen om een goede afstemming en een slim inrichtingsplan. Dit was de aanleiding om in 1983 te starten met het landinrichtingsproject IJsselmonde. Uiteindelijk zou dat project tot in 2017 voortduren. Een van de resultaten: in totaal is er zo’n 700 hectare natuur- en recreatiegebied ingericht. Het gaat om:

  • Waalbos
  • Valckesteynse bos
  • Sandelingen Ambacht
  • Rhoonse bos
  • Wevershoek
  • Develbos
  • Donckse Velden

De inrichting van de natuur- en recreatiegebieden in IJsselmonde is gefinancierd door de provincie Zuid-Holland, soms in samenwerking met partners zoals de waterschappen.

Eerste Tiny Forest in Zuid-Holland

Op 16 maart 2017 plantten zo’n veertig leerlingen van de brede school Het Kristal in de Harnaschpolder in Delft de eerste Tiny Forest in Zuid-Holland aan. Een Tiny Forest is een minibos in de stad, ongeveer ter grootte van een tennisbaan. Er wordt een door Shubendu Shama ontwikkelde methodiek gebruikt om in korte tijd een dicht inheems bos te ontwikkelen, dat meer bijdraagt aan de biodiversiteit dan een regulier bos.

Foto: Hetti van Hamersveld, juni 2017

In Noord-Holland werd in Zaanstad het eerste minibos van Nederland geplant. Inmiddels zijn daar ook de resultaten bekend en is de biodiversiteit, zoals beoogd, hoger dan van een referentie bos.

Begin 2018 ontving IVN € 1,85 mln om nog meer Tiny Forests aan te leggen. Na de zomer organiseren we een Tiny Conference voor iedereen die interesse heeft om een Tiny Forest aan te leggen.

Realisatie